گزارش کارآموزی برق صنعتی – الکتروتکنیک ، برق در ساختمان
گزارش کار
1- نصب کنتورهای چند وضعیتی
2- نصب کنتاکتور
3- نصب فیوزها
4- نصب رله ها
فرمت فایل: ورد قابل ویرایش
تعداد صفحات: 36
بخش هایی از گزارش:
مقدمه
یکی از اهداف اساسی و بسیار مهم سیاستگذاران ایجاد ارتباط منطقی و هماهنگ صنعت و محیط کار با دانشگاه و دانشجو می با شد که هم در شکوفائی ورشد صنایع موثر بوده و هم دانشجویان را از یادگیری دروس تئوری محظ رهایی داده و علم آنها را کاربردی تر کرده و باعث می شود آن را در عرصه عمل ، آزموده و به مشکلات و نا بسامانیهای علمی و عملی محیط کار آشنا شده و سرمایه وقت خویش را در جهت رفع آنها مصرف نمایند ، که برای جامعه در حال توسعه ما از ضروریات می با شد .
با این مقدمه شاید اهمیت و جایگاه درس دو واحدی کارآموزی برای ما روشنتر شده و با نگاهی دیگر به آن بپردازیم .
اینجانب نیز در طی مدت حضور خود در محل کارآموزی استفاده های علمی و عملی خوبی نموده ، با توجه به زمان محدود 240ساعته تقریبا به همه ریزه کاریها ی اجرایی ونظارتی واقف شدم ، از اینرو شاید بهتر باشد واحد کارآموزی به دوقسمت تقسیم شده تا این نقیصه جبران گشته و ارتباط با محیط کار حفظ شود ، همچنین پیشنهاد می شود در صورت امکان تعامل بیشتری بین استاد کارآموزی و سرپرست و همچنین دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه بوجود آید تا دانشجو با تعهد بیشتری پا به عرصه عمل بگذارد .
1- نصب کنتورهای چند تعرفه و اعمال نرخهای چند تعرفه
بر اساس اطلاعات دریافتی از مناطق ، از مجموع قریب 15 میلیون مشترک برق ، بیش از یک میلیون دارای انشعاب سه فاز و بقیه دارای انشعاب تکفاز می باشند . که از کل مشترکین سه فاز ، قریب 90 درصد هنوز دارای کنتور یک تعرفه اند و مشترکین تکفاز ، عموماً کنتور یک تعرفه دارند . همچنین سالیانه بطور متوسط 600هزار مشترک جدید جذب می شوند که لازم است از ابتدا ، برای مشترکین جدید کنتورهای چند تعرفه نصب شود .
لذا در راستای انجام تکلیف قانونی و هدایت مشترکین به سمت مصرف بهینه ، لازم است انشعابات جدید بصورت چند تعرفه برقرار شوند و در مورد مشترکین قبلی نیز به مرور نسبت به تعویض کنتور آنها اقدام گردد . از اینرو بـر اساس سیاستگذاری اعـلام شده قبـلی لازم است ، ضـمن بررسی ظـرفیت تولید کنتورهای چنـد تعـرفه در داخل کشور و تقویت این ظرفیت ، نسبت به تهیه و نصب کنتور چند تعـرفه ، حـداقل به مـقدار یک میلیون دستگاه تکفاز و 80 هزار دستگاه سه فاز در هر سال بصورت متمرکز یا غیر متمرکز و از طریق برگزاری مناقصه اقدام گرددکه تهیه این تعداد کنتور بالغ بر 360 میلیارد ریال اعتبار سالیانه نیاز دارد . با توجه به میزان یارانه پرداختی در نرخها و همچنین سهم مصارف از پیک بار ، اولویت های زیر برای نصب کنتورهای چند تعرفه پیشنهاد می گردد :
1- مشترکین کشاورزی 2- مشترکین صنعتی 3- مشترکین تجاری پر مصرف
4- مشترکین خانگی پر مصرف 5- مشترکین عمومی
این کنتورها به مراتب بالاتر از کنتورهای الکترومکانیکی است.
ظرفیت تولید کنتورهای الکترونیکی چقدر است؟
با
توجه به اظهارات وزیر محترم نیرو در افتتاح خط تولید کنتورهای الکترونیکی،
حدود 20میلیون کنتور منصوبه در کشور داریم و برای اینکه بتوانیم در یک افق
پنج ساله این تعداد کنتور را به الکترونیکی تبدیل کنیم، با تقاضای بسیار
بالایی مواجه خواهیم شد.
با
همین دیدگاه ظرفیت خط تولیدمان را برای کنتورهای تک فاز حدود یک میلیون و
سه فاز 300 هزار تا در سال پیش بینی کردیم ولی در سال اول ظرفیت تولیدمان
سالانه 300 هزار دستگاه است و در حال حاضر تولید حدود 200هزار کنتور
الکترونیکی را از شرکت های توزیع سفارش داریم.
مهم ترین دلایل احیا و به سوددهی رساندن شرکت کنتورسازی چیست؟
رمز پیروزی در عقل جمعی و تلاش مستمر است. ما به خودباوری و بهره گیری از عقل جمعی و بهادادن به کارشناسان معتقدیم.
ما به سادگی موفق به مذاکره با شرکت خارجی نشدیم و با شرکت های بین المللی زیادی به بحث و مذاکره پرداختیم و همزمان با شرکت آکتاریس با 4شرکت خارجی به صورت جدی در حال مذاکره بودیم.
آکتاریس 8 درصد از سهام شرکت را در اختیار دارد، چطور؟
بله همین طور است. البته در گذشته شرکت «آاگ»، 8درصد سهام شرکت را در زمان تاسیس در اختیار داشت ولی این شرکت توسط شرکت شولمبرگر خریداری شد و از این شرکت صاحب نام، آکتاریس متولد شد. به طبع پس از خرید شرکت آاگ، توسط شرکت آکتاریس 8درصد سهام شرکت قبلی به شرکت آکتاریس منتقل گردید و نهایتا امروز شرکت آکتاریس 8درصد سهام کنتورسازی را دارد.
آکتاریس
یکی از شرکت های خوشنام بین المللی است و در 11کشور سایت تولیدی داشته و
در 32کشور هم فعالیت چشمگیری دارد و تقریبا حدود 21درصد از بازار میترینگ
آب، گاز و برق دنیا متعلق به آکتاریس است. ما به این نتیجه رسیدیم که اگر
بخواهیم به عرصه های بین المللی و WTO بپیوندیم، باید بتوانیم با شرکت های مطرحی همچون آکتاریس همکاری کنیم.
بحث
دیگر انتقال دانش فنی است. ما نباید فقط مصرف کننده باشیم باید بتوانیم
دانش و فن تولید را به دست آوریم بر همین اساس ما موفق شدیم که دانش فنی
تولید کنتورهای الکترونیکی را از آکتاریس فرانسه به کنتورسازی ایران منتقل
کنیم.
فیوز چیست ؟
مقاومت الکتریکی و جریان در مدار جریان الکتریکی در رسانای متصل به مدار بنابر قانون اهم از روی مقاومت رسانا و ولتاژ دو سر آن معین می شود. برای یک ولتاژ معین ، هر چه مقاومت رسانای داده شده بیشتر باشد جریان کمتر است. مثلاً مقاومت لامپ های التهابی معمولی نسبتاًزیاد است ( صدها اهم ). و از این رو جریانی که از آنها می گذرد کم است (چند دهم آمپر) . کوتاه شدگی مدار اگر سیم ها را با اتصال فرعی به لامپ متصل کنیم. مدار فرعی با مقاومت بسیار کم بدست می آید. و جریان خیلی شدید می شود. در این مورد گفته می شود که مدار کوتاه بوجود آمده است. مدار کوتاه بطور عام هر اتصال کم مقاومتی در دو سر منبع جریان الکتریکی است. جریان های شدیدی که در مدار کوتاه ظاهر می شود فوق العاده خطرناک هستند و به علت آنکه سیم ها شدیداً گرم می شوند برای منبع جریان بسیار زیان آورند. محافظت سیم ها از کوتاه شدگی مدار برای محافظت سیم ها از کوتاه شدگی مدار ، فیوز استفاده می شود فیوز ها سیم های نازک مسی اند یا سیم هایی که از فلزات زود گداخت مثل سرب ساخته شده اند. که به طور سری به مدار حامل جریان متصل می شوند. و طوری در نظرگرفته می شوند که اگر جریان از مقدار مشخص شده بیشتر شود ذوب می شود. نمودار طرح وار زیر طرز کار فیوز را شرح می دهد وقتی که سیم ها توسط تکه سیم مسی متصل شوند مدار کوتاه فیوز بطور سریع ذوب شده و مدار قطع می شود. ساختمان فیوز فشنگی با توپی پیچی این فیوز رایجترین نوع از فیوزهاست که به کار برده می شود. منشا اصلاح فیوزی به توپی چینی که در سطح بیرونی فیوز قراردارد، مربوط است، که سیم با نقطه ذوب پایین در آن قراردارد. توپی مانند سرپیچ لامپ در سر پیچ پیچانده می شود و پس در هر کوتاه شدن مدار تعویض می شود. معمولا ، یک فیوز یا دسته فیوزهایی به اتصال های تامین کننده جریان در یک ساختمان یا هر آپارتمانی متصل می شود. گاهی فیوزها را در جعبه مستقلی قرارمی دهند. فیوزپریزی در ساختمان جعبه فیوز وجود دارد که باید با عبور جریان 3تا 5A ذوب می شود، فیوز آپارتمان با عبور جریان 15تا 20A ذوب می شود. در حالیکه فیوز یک ساختمان برای جریانهای خیلی شدیدتر چند صد آمپر تنظیم می شود. ساختمان فیوز با توپی پیچی 1. توپی چینی 2. سیم با نقطه ذوب پائین 3. جای فیوز
مقاومت الکتریکی و جریان در مدار
جریان الکتریکی در رسانای متصل به مدار بنابر قانون اهم از روی مقاومت رسانا و ولتاژ دو سر آن معین می شود. برای یک ولتاژ معین ، هر چه مقاومت رسانای داده شده بیشتر باشد جریان کمتر است. مثلاً مقاومت لامپ های التهابی معمولی نسبتاًزیاد است ( صدها اهم ). و از این رو جریانی که از آنها می گذرد کم است (چند دهم آمپر) .
نخستین کنتورساز ایران پیشرو در تولید کنتور های الکترونیکی
در گفت وگو با دکتر «نصیری» مدیرعامل کنتورسازی ایران عنوان شد گفت وگو با مدیرعامل شرکتی که در حوزه فعالیتش اتفاقات مهم و تعیین کننده ای رخ داده، بسیار جذاب بود. مدیری که نام شرکت متبوعش دست کم در منازل همه ما بر دیوارها نقش بسته است.
دکتر محمدنصیری، مدیرعامل شرکت کنتورسازی ایران است، شرکتی که روزگاری تمام کنتورهای برق ایران را به صورت انحصاری تولید می کرد، اما آن انحصار سال ها پیش از بین رفت و این شرکت ناگزیر وارد جرگه تولیدکنندگان کنتورهای الکترونیکی شد.
به
گفته دکتر نصیری، کنتورسازی گرچه دیر به عرصه تولید کنتورهای الکترونیکی
پیوست، اما یک سر و گردن از دیگر رقبا بالاتر است. مشتریان کنتورسازی
این عبارت دکتر نصیری را شاید بهتر بتوانند درک کنند، چرا که می دانند
تولیدات این شرکت از کم چالش ترین تولیدات در این حوزه بوده است. ما در
کنار خط تولید کنتور های الکترونیکی تک فاز و سه فاز به زودی
خط جدید
تولید کنتور های الکترونیکی ساکت تایپ (Socket type) را راه اندازی
خواهیم کرد مدیرعامل کنتورسازی ایران در گفت وگو با دنیای اقتصاد به تشریح
آخرین تحولات رخ داده در این شرکت می پردازد. وی از تولید کنتورهای
ساکت تایپ (Socket type) در این شرکت خبر می دهد، کنتورهای الکترونیکی که
شبیه همان کنتورهای گرد و الکترومکانیکی است. سیاست دولت در خصوص مصرف
انرژی به گونه ای است که باید بهای برق مصرفی، مصرف کننده به صورت چند
تعرفه ای محاسبه شود تا از این طریق متولی صنعت برق یعنی وزارت نیرو بتواند
مدیریت مصرف بر انرژی داشته باشد.
رسیدن به این مقصود مستلزم ابزار و سازوکارهایی است که اولین سازوکار داشتن یک دستگاه اندازه گیری است، چرا که کنتورهای کنونی تک تعرفه اند و نمی توانند محاسبه چند تعرفه ای داشته باشند. بنابراین نیاز به کنتوری که بتواند مصرف انرژی در طول ساعات روز را با تعرفه های مختلف محاسبه کند تا از این طریق بهای برق مصرفی در تعرفه های مختلف محاسبه و دریافت شود، بیش از هر چیز احساس می شد.